Wczoraj, gdy zobaczyłam w sklepie piękny, ogromny, zielony stos brokułów. Od razu wiedziałam, że na obiad nic innego nie przejdzie. Dziś dodatkowo zaczęła chodzić za mną kasza gryczana i tak oto zrodził się pomysł na kaszę gryczaną z kurczakiem i brokułami! Od kiedy jestem w ciąży staram się dbać o to, aby w mojej diecie nie zabrakło błonnika i warzyw. Chcę, aby to co jem było źródłem tego, co potrzebuje moje dziecko do prawidłowego rozwoju i tego czego ja potrzebuję do prawidłowego funkcjonowania.

brokuly-316x296

Dlaczego brokuły?

Dlatego, że tak ładnie wyglądały w sklepie, 😀 a poza tym: zawierają witaminę A – odpowiada za prawidłowy rozwój wzroku u płodu, wzrost kości oraz zalążków zębów; witaminę B – jej niedobór może być skutkiem niedokrwistości u dziecka; witaminę C – wzmacnia odporność; beta-karoten – wzmacnia układ odpornościowy. Są źródłem kwasu foliowego, żelaza oraz wapnia. Zawierają dużo miedzi, która odgrywa kluczową rolę w procesie budowy tarczycy, zwiększa wydolność organizmu, pobudza wzrost włosów i zapobiega powstawaniu nowotworów. Jedząc brokuły, dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości chromu i fosforu.

0003MT6QKFH31XK2-C116-F4

Dlaczego kasza gryczana?

Należy ona do produktów mało przetworzonych. Jest jedną z najzdrowszych kasz, dobrym źródłem magnezu, błonnika oraz zdrowych roślinnych tłuszczów. Zawiera lecytynę, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, żelazo i wapń.  Jest lekkostrawna i syci na długo, wyrównując poziom cukru we krwi. Nie zawiera glutenu. Posiada łatwo przyswajalne białko  zbliżone do białka roślin strączkowych. Ma wysoką zawartość kwasu foliowego. Zawiera również krzem. Na temat krzemu przeczytałam: „…Należy zaznaczyć, że większych dawek krzemu potrzebują właśnie kobiety w ciąży, bowiem krzem jest jednym ze składników układu kostnego. Obecność krzemu w kościach wzmacnia i zwiększa jego wytrzymałość. Kobiety w ciąży powinny o tym pamiętać. Również po urodzeniu dziecka często narzekają na wypadanie włosów, co jest spowodowane nie tylko osłabieniem po porodzie, ale też niedoborami tego pierwiastka w diecie i organizmie…” „…Warto wiedzieć, że krzem usuwa z organizmu toksyny, co jest ważne dla naszego zdrowia, a kobiety ciężarnej tym bardziej…”

Mój pomysł na kaszę gryczaną z kurczakiem i brokułami

Składniki:

1 pierś z kurczaka, kasza gryczana, olej do smażenia (użyłam kokosowego), brokuły, sól, pieprz, przyprawy do drobiu (używam przypraw bez konserwantów, kupowanych na wagę na miejskim targu),1 ząbek czosnku, mała śmietana 12% lub jogurt naturalny, majonez

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach i usmażyć. Ugotowaną kaszę wrzucić na patelnię z mięsem i podsmażać ok. 2-3 min. Brokuły umyć , pokroić w różyczki, wrzucić do gotującej się, osolonej wody ( na 1 litr ½ łyżeczki soli i szczypta cukru), gotować ok. 5-7 min. Po wyciągnięciu zalać na ok. 1 min. zimną wodą, wtedy utrzymają ładny żywo-zielony kolor. W naczyniu połączyć śmietanę z łyżką majonezu, wcisnąć ząbek czosnku przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, zamieszać. Nakładamy na talerz i smacznego!

jedzonko

A czy Wy lubicie kaszę gryczaną, może znacie fajne sposoby na jej przygotowanie? A Może przygotowywaliście coś ciekawego z brokułów? Chętnie poznam i wypróbuję Wasze pomysły!

Pozdrawiam A.