Płatki owsiane, albo owsianka, to naturalne płatki idealne na rozpoczęcie dnia, powstają z ziaren owsa pozbawionych twardej zewnętrznej osłony. Są bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Owies działa przeciwcholesterolowo, dzięki zawartości beta glukanu, czyli rozpuszczalnego rodzaju błonnika, który wchłania zły cholesterol, mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca. Dodatkowo owies stabilizuje poziom cukru we krwi, ma właściwości prebiotyczne, wspomaga rozkład dobrych bakterii, co wspomaga pracę jelita grubego oraz wzmacnia odporność. Dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny stopniowo uwalnia energię do krwiobiegu, pozwala to uniknąć porannego zmęczenia powiązanego z płatkami pełnymi cukru. Zawarty w płatkach owsianych kwas oleinowy chroni nas przed nowotworami. Te płatki powinny jadać osoby, które chcą schudnąć i zachować idealną figurę. Zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej. Wpływają dobrze na procesy trawienne. Płatki owsiane zawierają również: Wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B (w tym witaminę B6, która wpływa na pamięć i koncentracje) oraz witaminę E, która ma dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Minusem jest to, że płatki owsiane zawierają gluten czyli białko, które znajduje się w większości zbóż. Jeśli masz nietolerancję glutenu, powinieneś unikać płatków owsianych albo zjadać je w niewielkich ilościach. Niektóre firmy produkują płatki owsiane bez glutenu.

Jeśli chodzi o przyrządzanie płatków, mamy do wyboru kilka opcji: możemy użyć mleka, wody, albo mikstury pół na pół. Potrzebujemy więcej białka? Dodajmy miarkę ulubionego białka serwatkowego. Jeśli chcemy żeby nasze płatki owsiane były słodkie, dodajmy łyżkę miodu albo syropu klonowego, natomiast cynamon doda wyjątkowego smaku jeśli swobodnie poprószymy nim gotową owsiankę. Możemy dodać świeże owoce, a nawet łyżkę dżemu. Możemy nawet dodawać płatki owsiane do proteinowych koktajli, pod warunkiem, że dokładnie zmiksujemy napój. Ugotowanie prawdziwej owsianki może potrwać nawet 10 minut więc jeśli się spieszymy, może to stanowić problem. Jeśli naprawdę nie mamy czasu, namoczmy płatki na noc – wtedy wystarczy je jedynie podgrzać rano, nie potrwa to dłużej niż dwie minuty.

Chciałam urozmaicić moją codzienną owsiankę, trochę poszperałam i oto ciekawe przepisy które znalazłam.

owsian­ka z dak­ty­la­mi

2

2 sie­ka­ne dak­ty­le, 1/2 szkl. płat­ków owsia­nych zmik­so­wa­nych w blen­de­rze, 1 łyżki gorzkiego kakao, malutka szczyp­ta soli, 1 szklan­ki wody Wy­mie­szaj skład­ni­ki. „Roz­klej” w ku­chen­ce mi­kro­fa­lo­wej lub pie­kar­ni­ku.

owsianka z lodówki 

stylowi_pl_kuchnia_owsianka-z-lodowki--buszujaca-w-kuchni_7462911

Składniki:
płatki owsiane górskie, 60 gram
mleko, tyle żeby zakryło płatki
jogurt naturalny, 2-3 łyżki
miód, 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
imbir i cynamon, po szczypcie
owoce

Wykonanie:
1. Płatki zalać mlekiem. Dodać jogurt, miód i przyprawy. Wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Rano pokroić owoce i dodać do owsianki.

owsianka ‘glamour’

popkorn.pl_kuchnia_owsianka-tez-moze-byc-glamourskladniki-2-duze-porc_186757

Składniki:                                                                                                                                                   1/2 szklanki jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego                                                                         1/2 szklanki mleka*                                                                                                                             łyżeczka syropu z agawy ( opcjonalnie, ja zastępuję miodem)

dodatkowo:
dowolne owoce (w całości, pokrojone lub zmiksowane), rodzynki, orzeszki, nasiona, kawałki czekolady, kakao, cynamon lub co tylko innego przyjdzie Wam do głowy (na co pozwala dieta J )
*jeśli dodajemy zwykły jogurt można dodać mniej mleka

Wykonanie:                                                                                                                                                   Do słoiczka, kubka lub miseczki wsypać płatki, wlać jogurt i mleko, dosłodzić do smaku syropem z agawy. Całość dobrze zamieszać. Dodać owoce, ale równie dobrze można dodać je dopiero rano. Można również dodać rodzynki (jeśli używamy) i nasionka. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin/całą noc (chociaż płatki powinny zmięknąć już po około 45 minutach). Rano wymieszać, ewentualnie dodać owoce lub inne dodatki.

 

karaibska owsianka w słoiczku

stylowi_pl_kuchnia_karaibska-owsianka-w-sLoiczkuskladnikina-jeden-slo_22894795

Składniki:
(na jeden słoiczek 370 g)
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki wiórek kokosowych
łyżeczka brązowego cukru (ja wolę miód)
mały kubeczek jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy)
mały banan
łyżka płatków kokosowych (lub dodatkowa łyżka wiórek)
Wykonanie:                                                                                                                                                W małej miseczce wymieszać płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i brązowy cukrem.           Banana pokroić w plasterki (żeby nie ściemniały, dobrze jest skropić je sokiem z cytryny). Kilkoma plasterkami wyłożyć dno słoiczka. Na banana nałożyć dwie łyżki jogurtu. Następnie wsypać do słoiczka dwie łyżki przygotowanej mieszanki z płatków owsianych, kokosa i cukru. Na to kolejno: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków, łyżka jogurtu, plasterki banana i płatki kokosowe. Oczywiście kolejność jest dowolna, ważne tylko żeby płatki miały kontakt były jogurtem, by mógł je zmiękczyć.

owsianka piernikowa

stylowi_pl_kuchnia_piernikowa-owsianka_19770881

Składniki:
1 szklanka mleka,
4-5 łyżki płatków owsianych,
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki rozdrobnionych różnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki i daktyle)

Wykonanie:
Mleko zagotować, wsypać płatki i mieszając, gotować przez kilka minut, aż owsianka zgęstnieje. Dodać przyprawę do piernika, wylać do miseczki. Na wierzchu posypać bakaliami i polać miodem.

owsianka sernikowa

stylowi_pl_kuchnia_sernik-czy-owsianka1-porcja--4-lyzki-platkow-owsia_14543909

Składniki/1 porcja/
– 4 łyżki płatków owsianych
– 100ml mleka
– 100g twarożku sernikowego
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 laski wanilii
Wykonanie:
Z laski wanilii wyskrobujemy nożem ziarenka. Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy do wsiąknięcia płynu, następnie mieszamy w jednym naczyniu nasiąknięte płatki wraz z resztą składników. Przekładamy masę do lekko zwilżonej lub natłuszczonej kokilki i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*.

Pamiętajmy, że możliwości wykorzystania płatków owsianych nie ograniczają się tylko do owsianek. 🙂

Reklamy